Lån utan inkomst

Att försöka få ett lån utan inkomst kan vara svårt. Det är dock ofta möjligt att få mindre lån, så kallade SMS-lån eller snabblån. Under vissa omständigheter finns det möjlighet att också få större lån utan en inkomst.

Du kan ha annat kapital, som dock oftast inte får vara bundet i till exempel ett hus eller en bil. Om du har studerat eller varit arbetslös under en period men nyligen fått nytt jobb är det inte helt ovanligt att du kan bli beviljad ett större lån, även om du inte har någon deklarerad inkomst sedan tidigare.

Om du kan visa en god framtida betalningsförmåga och inte har några tidigare betalningsanmärkningar kan detta vara möjligt. Här kommer vi att berätta mer för dig om vilka förutsättningar som finns när du vill låna pengar utan inkomst. Vi berättar också mer om Upplysningscentralens roll och om borgensperson eller medsökande, vilket är en alternativ väg att gå om du inte kan få lån baserat på endast din egen ekonomiska situation.

Läs mer 

Jämför

Jämför lån redan idag

Kan jag låna utan inkomst?

Ja, det är inte omöjligt. Som redan nämnts kan du ofta bli beviljad mindre lån även om du inte har någon inkomst.

Din tidigare betalningshistorik har då stor betydelse och dina chanser till även mindre lån försämras markant om du har betalningsanmärkningar.

Det kan också vara så att du visserligen inte har någon tidigare deklarerad inkomst men att du relativt nyligen fått en anställning eller har frilansuppdrag eller extrajobb, som i slutändan också ger dig en viss inkomst.

Sådant kan man berätta om vid en ansökan hos en del långivare. Hur stor vikt det läggs vid detta varierar mellan olika banker och låneföretag.

Att du kan få lån utan inkomst innebär dock inte att det är en god idé att ta ett lån när ens ekonomiska situation är begränsad.

Det gäller att du funderar på vilka konsekvenser en extra utgift per månad innebär, och att du vet hur stor den utgiften faktiskt blir. I vissa fall, om du vet att du kommer att få en summa pengar inom en snar framtid som täcker lånet, kan ett mindre snabblån kännas befogat.

Vi rekommenderar alltid att du funderar igenom din livssituation och utgifter innan du tar ett lån, så att du inte riskerar att hamna i en skuldsituation som blir svår att ta sig ur.

Hur tar jag lån utan inkomst?

Om du vill ta ett mindre lån utan inkomst kan du undersöka dina möjligheter genom att göra en låneansökan hos ett låneföretag.

Detta kan man oftast göra på nätet via ett formulär där man fyller i diverse uppgifter om sin privatekonomi. Kreditgivaren, alltså långivaren, gör då vanligtvis en kreditupplysning.

Om det finns stor risk att du inte får ett lån beviljat ska du se till att du ansöker via ett låneföretag som inte använder sig av UC för kreditupplysning. Läs mer om det i sista avsnittet.

För riktigt små summor görs dock inte alltid en kreditupplysning. Detta kan låta märkligt men där handlar det om att riskerna blir så pass små för företagen när det också handlar om så pass små summor.

Om du sedan beviljas ett lån ska ett avtal skrivas under mellan dig och långivaren. Detta kan man oftast göra genom e-legitimation, till exempel Bank-ID.

En annan väg att gå är att ansöka om ett borgenslån eller tillsammans med en medsökande. Då har du antingen någon som går i borgen för dig, alltså försäkrar banken om dina betalningsmöjligheter, eller som ansöker om lånet tillsammans med dig.

En borgensperson ska vara någon du litar på och som litar på dig, eftersom det i sista hand blir den personen som är skyldig att återbetala ditt lån om du inte själv kan det.

Om du i stället har en medsökande kommer även en kreditupplysning att göras på denna person och lånet beviljas utifrån bådas ekonomiska situation.

När det gäller att någon går i borgen för en, eller om man har en medsökande, så är det viktigt att ha relationen i åtanke.

Många vänskapsrelationer har förstörts när lån och ekonomiska åtaganden har varit med i bilden, men om förtroende och ärlighet finns i grunden kan det fungera fint.

Det viktigaste här är att du själv har en god och realistisk uppfattning om dina återbetalningsmöjligheter, så att din ekonomiska situation inte blir ohållbar.

Är det lagligt att låna pengar utan inkomst?

Ja, det är lagligt att låna pengar utan inkomst. Det kan mycket väl vara så att du har annat kapital som kan fungera som säkerhet, och det hänger helt enkelt på huruvida långivaren beviljar lånet.

Huruvida de beviljar lånet har i sin tur att göra med hur dina återbetalningsmöjligheter bedöms och vilka kriterier långivaren lägger vikt vid.

Om vi bortser från de vanligaste lånekanalerna, banker och kreditbolag, finns det dock situationer där lån inte får beviljas. Det kan gälla från ett aktiebolag till en person inom aktiebolaget som också äger aktier eller har annan hög ställning inom företaget eller koncernen.

Här finns det vissa begränsningar men det är sällan något du ställs inför om du ska ansöka om ett mindre snabblån.

Om du vill ta ett lån med borgensman eller medsökande är det förstås viktigt att den som är inblandad också blir informerad in i minsta detalj om vad detta handlar om, och själv skriver under.

När du blir beviljad ett lån skapas ett juridiskt bindande avtal, och här gäller även avtalsregler.

Hur ansöker jag om lån utan inkomst?

Om du ska ansöka om ett mindre lån utan inkomst kan det vara bra att börja med att hitta ett kreditbolag som inte använder sig av UC för sina kreditupplysningar.

Detta gör att din ansökan och eventuellt beviljande eller avslag på lånet inte syns hos Upplysningscentralen i framtiden.

UC är det företag de flesta större banker använder sig av idag, och du kan vilja undvika att en tidigare ansökan syns där om du inom en relativt snar framtid kommer att ansöka om ett större lån, till exempel bolån eller billån.

När du gör en låneansökan kommer du att behöva svara på uppgifter så som huruvida du har barn, bil eller fastighet.

Månadshyra och andra fasta utgifter, till exempel fackavgift, försäkringar och andra lån, kan du också räkna med att behöva informera om. Se till att du har dessa uppgifter tillgängliga innan du sätter igång med ansökan.

Om du vill ansöka om lån med borgensman (alltså någon som går i god för dig) eller medsökande kan det vara mer begränsat vilka långivare som erbjuder detta. Det behöver du alltså undersöka innan du väljer hos vem du ska göra en låneansökan.

Hitta ditt lån i tre enkla steg

Med tre enkla steg kan du ställa bankerna mot varandra och jämföra dessa på dina premisser.

1.

Jämför långivare

Jämför långivare i vårt jämförelseverktyg.

Jämför nu

2.

Gör ditt val

Gör ditt val i vårt verktyg och tryck på ansök nu, du skickas då till banken och kan slutföra din ansökan.

3.

Lån betalas ut

Din ansökan granskas, om den blir godkänd så betalas ditt lån ut till ditt konto.

Jämför lån utan inkomst

Allt fler samlar sina lån för att få mer pengar över till annat, gör det du också och välj den långivaren som kan ge dig bäst villkor.

Jämför nu
logo-lana-tryggt
lana-tryggt-logo-color