Lån utan UC

Låna utan uc är vanligare än du tror. Här kommer du att få veta mer om vad UC är, vad du ska tänka särskilt på inför ett lån och hur du kan gå till väga för att låna pengar utan UC via en bank. En bank kan också kallas finansbolag, kreditföretag eller långivare i det här sammanhanget. Din ekonomi betyder mycket för ditt liv och om du funderar på ett lån bör du veta vad det handlar om och vad som blir bäst för dig i framtiden.

Jämför

Jämför lån redan idag

Varför görs en kreditupplysning?

En kreditupplysning görs i första hand för att bankerna ska kunna vara säkra på att få tillbaka vad de lånar ut, men den fungerar också som ett skydd för dig som låntagare. Om du enligt betalningshistorik, utgifter och inkomster har dåliga möjligheter att återbetala pengarna riskerar du att sätta dig själv i en svår skuldsituation.

Har du inte tillräckligt god ekonomi och eventuellt inte har tillräckligt bra ekonomisk översikt är det ofta också en fördel för dig att det görs en kreditupplysning.

Om du inte får ett lån har kreditupplysningens beräkningar visat att dina inkomster i kombination med utgifter inte tillåter en viss utgift varje månad för återbetalning. Då bör du sällan ta ett lån över huvud taget.

Vad är UC?

Förkortningen UC står för Upplysningscentralen. Det är ett svenskt kreditupplysningsföretag som bildades 1977. Flera stora banker gick ihop och startade företaget för att kunna samarbeta och hjälpa varandra vid kreditupplysningar. Numera gör UC även internationella kreditupplysningar på både privatpersoner och företag.

Låna pengar med andra kreditupplysningsföretag

Upplysningscentralen är det mest kända kreditupplysningsföretaget i Sverige och de flesta stora banker i Sverige använder sig av dem. När det görs en kreditupplysning via UC av till exempel ett finansbolag så visas det i framtiden när andra begär en UC på dig.

Mindre lån, vanligtvis så kallade snabblån eller SMS-lån, kan du ofta få via låneföretag som inte använder sig av UC. Om ett låneföretag eller en bank kan se att det har gjorts många kreditupplysningar tidigare kan det säga något om hur många gånger du har försökt få lån men inte fått det. Det kan i sig vara en varningssignal som gör att du inte får låna pengar. Många förfrågningar är inte bra för din kreditvärdighet.

Andra företag som erbjuder kreditupplysning

Att låna via ett företag som inte använder sig av UC och inte låter tidigare kreditupplysningar visas kan göra dina chanser till lån bättre. Vilket kreditupplysningsföretag som används brukar framgå hos de olika bankerna. Några vanliga är:

  • Bisnode
  • Creditsafe
  • Sergel Kredittjänster

Hitta ditt lån i tre enkla steg

Med tre enkla steg kan du ställa bankerna mot varandra och jämföra dessa på dina premisser.

1.

Jämför långivare

Jämför långivare i vårt jämförelseverktyg.

Jämför nu

2.

Gör ditt val

Gör ditt val i vårt verktyg och tryck på ansök nu, du skickas då till banken och kan slutföra din ansökan.

3.

Lån betalas ut

Din ansökan granskas, om den blir godkänd så betalas ditt lån ut till ditt konto.

Tips innan du lånar pengar utan UC

Innan du tänker låna pengar utan UC är det alltid en fördel att du tänker igenom om du faktiskt har möjlighet att återbetala pengarna. I vissa fall kan ett lån göra att skuldbördan minskar – till exempel om det innebär att du kan återbetala ett eller flera lån med högre ränta.

Att låna större belopp helt utan kreditupplysning brukar vara svårt så där blir vår rekommendation att i stället satsa på att förbättra din generella ekonomi i stället för att försöka få ett mindre lån.

Även om du får ett lån beviljat utifrån din kreditupplysning rekommenderar vi att du tänker igenom vad du vill lägga pengar på. Även om du har råd med återbetalningarna kan det hända att du måste minska på nöjen eller andra utgifter. Tänk alltid igenom vad en extra utgift för återbetalningen kommer att få för effekt.

Hur hittar man lån utan UC?

Genom att söka på Google kan du ofta hitta låneföretag, eller finansbolag som det också kan kallas, som har valt att använda sig av ett annat kreditupplysningsföretag än Upplysningscentralen. Information brukar ofta finnas upplyst under rubriker som “Frågor och svar” inne på låneföretagens hemsidor.

För det mesta är det företag som erbjuder så kallade snabblån eller SMS-lån som använder sig av andra företag för att göra en kreditupplysning på dig. Att låna pengar utan UC är fullt möjligt men du får göra vissa efterforskningar först för att ta reda på vilken kreditupplysning finansbolaget du vänder dig till utför.

Fördelar med snabblån utan UC?

Fördelarna med snabblån utan att upplysningarna tas från Upplysningscentralen är alltså framför allt att själva upplysningen inte syns vid framtida kreditupplysningar. Att låna pengar utan UC kan vara en fördel om du till exempel vill låna en större summa för att köpa en bil i framtiden.

Om du har fått en oförutsedd utgift men samtidigt vet att du kommer att ha bättre betalningsmöjligheter framöver kan ett mindre snabblån vara rätt väg att gå.

En sådan situation kan till exempel vara om du har varit arbetslös ett tag men nyss flyttat och fått ett jobb och behöver köpa en säng till din nya lägenhet.

Ett litet och snabbt lån kan vara bra om du står i en situation där du saknar ekonomi för att täcka en viss akut kostnad, men samtidigt vet att du inom kort tid kommer att få in de pengar som behövs för återbetalning.

Hur snabba är utbetalningarna vid lån utan kreditupplysning hos UC?

Hur snabbt det går för dig att faktiskt få in pengarna på ditt konto kan variera lite. I vissa fall kan du få pengarna redan samma dag, men i andra fall kan det ta några dagar. Det finns flera delar i låneprocessen som avgör hur fort det kan gå.

Legitimationsmetoden kan ha betydelse. När du tar ett lån ingår du ett avtal med en bank och därmed måste du skriva under avtalet. Det görs oftast med hjälp av e-legitimation såsom BankID.

I andra fall kan det krävas att en medarbetare ringer upp dig eller till och med att du måste vänta på ett brev och skriva under ett papper.

Låneföretagets öppettider spelar också en roll. Låneansökningar kontrolleras oftast manuellt av en medarbetare på ett eller annat vis och ska skrivas under av låneföretaget och för det krävs en medarbetare som jobbar.

Beror på vilken bank du är kund på

Vilken bank låneföretaget har kan också avgöra hur fort det går. Om du har samma bank som långivaren använder går det oftast fort. Olika banker har mer eller mindre täta samarbetsavtal och det avgör hur snabbt du får pengarna på ditt konto.

Sammanfattningsvis kan det ta flera dagar tills du får pengarna om du till exempel gör en låneansökan lördag morgon eftersom bankerna inte öppnar förrän på måndag morgon. Har du dessutom en annan bank kan det ta ytterligare några dagar för pengarna att komma in på kontot.

Jämför långivare som inte kräver UC

Allt fler samlar sina lån för att få mer pengar över till annat, gör det du också och välj den långivaren som kan ge dig bäst villkor.

Jämför nu

Vilka långivare erbjuder lån utan UC?

Idag finns det oerhört många olika långivare som erbjuder lån utan uc. Lånatryggt.se listar de vanligaste och bästa långivarna.

Kan jag teckna lån utan uc med betalningsanmärkningar?

Ja absolut. Däremot godkänner inte alla långivare din ansökan.

Vilka är fördelarna med att låna pengar utan UC?

Fördelarna är många. Den största fördelen med lån utan UC är att kreditupplysningen hos UC kan påverka ens kreditvärdighet negativt, samtidigt som kreditupplysningen hos exempelvis creditsafe eller Bisnode inte påverkar ens kreditvärdighet alls.

Vilka långivare utan UC är säkra?

Bisnode och Creditsafe är de mest vanliga och attraktiva långivare, oavsett om det handlar om naturliga lån, eller lån utan uc.

Vad är ett lån utan uc?

Enligt lag måste alla långivare göra en kretidprövning på den person som ansöker om lån. Ett lån utan uc görs genom annat kreditupplysningsbolag som till exempel Bisnode eller Credit safe.

logo-lana-tryggt
lana-tryggt-logo-color