Låna till kontantinsats

Att köpa en bostad innebär att du måste betala 15% i kontantinsats. Har du inte råd att betala kontantinsatsen beviljar inte banken bolån. Att ur egen ficka betala kontantinsatsen är alltså ett kriterium för att få ett bolån beviljat. Ett bolån innebär att du får låna upp till 85% av det bostaden kostar till relativt låg ränta.

Läs mer 

Jämför

Ett privatlån kan hjälpa dig att finansiera kontantinsatsen

Har du inte tillräckligt med ekonomiska medel för att finansiera kontantinsatsen så behöver du inte oroa dig. Detta går att lösa med ett privatlån. Du kan alltså finansiera din kontantinsats med ett privatlån. Ett privatlån innebär ofta en högre ränta men är en bra lösning för dig som inte har råd med kontantinsatsen.

Hur lånar du pengar till kontantinsatsen?

 1. Beräkna hur mycket pengar du behöver låna. För att veta hur mycket pengar du behöver låna måste du utgå ifrån de bostäder du är intresserade av att köpa. När du har en idé om i vilken prisklass du har tänkt att lägga dig i är det dags att ansöka om lånelöfte. Ett lånelöfte innebär att banken beviljar dig ett lån utifrån din inkomst.
 2. Jämför och hitta din långivare. Idag finns det flera tjänster som samlar och jämför lån. Även för privatlån till din kontantinsats. Många gånger erbjuder dom snarlika villkor men sällan identiska. Detta är ett smidigt sätt att ta reda på vilken långivare som passar dig bäst.
 3. Välj långivare för din kontantinsats! När du väljer långivare kan det vara bra att ha följande punkter i åtanke.
  1. Parallella räntor. Ett lån till kontantinsats innebär en högre ränta än ett bolån. Om du väljer att låna till kontantinsatsen kommer du att behöva betala både bolån och kontantantinsatslånet månadsvis. Gör dessa beräkningar innan du tar lån så att du är säker på att du har råd att betala denna summa varje månad.
  2. Återbetalningstid. Denna bör anpassas utefter din ekonomi. Många gånger kan det vara en idé att välja en längre återbetalningstid än en kort.
  3. Utbetalningstid. Utbetalningstid kan variera när man tar lån för kontantinsats. Hur snabbt du får lånet till kontantinsatsen beror på hur snabbt skuldebrevet skrivs på och hur snabbt utbetalningen sker. Tecknar du ett lån för kontantinsatsen hos samma bank som du redan har konto på går utbetalningen ofta snabbt!

Viktiga saker att tänka på.

När man tecknar lån är det viktigt att vara säker på att man kan betala de kostnader som tillkommer med lånet. Innan man tecknar ett lån för en kontantinsats bör man göra en kalkyl över sina utgifter.

 • Nuvarande boendekostnader. Jämför nuvarande boendekostnader med framtida kostnader där månadskostnader för bolån och kontantinsatslån är inräknade.
 • Inkomster. Är du fast anställd eller tillfälligt? Att vara säker på att det kommer in pengar varje månad bör vara en förutsättning för att ta ett privatlån för en kontantinsats.
 • Spara till kontantinsatsen. Att spara ihop pengar till kontantinsatsen är många gånger bättre rent ekonomiskt. Men ibland tillåter inte situationen att man tänker ekonomiskt. Att låna till kontantinsatsen är en utmärkt lösning för dig som snabbt behöver någonstans att bo.
 • Övriga kostnader. Med bolån kommer ofta amorteringskrav. Var säker på att du har koll på alla utgifter som kommer med de lån du tecknar!

Hitta ditt lån utan kontantinsats

Med tre enkla steg kan du ställa bankerna mot varandra och jämföra dessa på dina premisser.

1.

Jämför långivare

Jämför långivare i vårt jämförelseverktyg.

Jämför nu

2.

Gör ditt val

Gör ditt val i vårt verktyg och tryck på ansök nu, du skickas då till banken och kan slutföra din ansökan.

3.

Lån betalas ut

Din ansökan granskas, om den blir godkänd så betalas ditt lån ut till ditt konto.

Jämför långivare

Allt fler samlar sina lån för att få mer pengar över till annat, gör det du också och välj den långivaren som kan ge dig bäst villkor.

Jämför nu
logo-lana-tryggt
lana-tryggt-logo-color